ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα της Παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» διαμορφώνεται από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ως υποψήφια δημοτική αρχή, έχουμε συλλέξει μέρος των προβλημάτων που αφορούν την εκπαίδευση στον τόπο μας. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δήμου μας στοχεύουμε σε μία ασφαλή, ποιοτική και κοινωνικά προσανατολισμένη εκπαίδευση.
Θεωρούμε πως η Παιδεία και ο Πολιτισμός οφείλουν να προάγουν την συλλογική ιστορική μας μνήμη, να συμβάλουν στην εκ νέου πολιτισμική, εντόπια παραγωγή και να αναδεικνύουν την νησιωτικότητα και την τοπικότητα κάθε περιοχής της επικράτειας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Για εμάς, η εκπαίδευση, η παράδοση και ο πολιτισμός σημαίνουν ιδιαιτερότητα και η ιδιαιτερότητα καθορίζεται από τον τρόπο που οι άνθρωποι συνθέτουν τις ατομικές ανάγκες και τα συναισθήματα τους με την κοινωνία και το περιβάλλον.
Βάσει του καταστατικού μας χάρτη οφείλουμε να προασπίζουμε και να υπερασπίζουμε την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των κατοίκων της επικράτειας του Δήμου μας. Η υποστήριξη και η παραγωγή ενός πολυνησιακού πολιτισμικού τοπίου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την λογική της αποκέντρωσης της πολιτισμικής παραγωγής σ’ όλη την επικράτεια του Δήμου.
Ειδικότερα για την Παιδεία, λόγω του γεγονότος ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης παρατηρείται η καταπάτηση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και η εγκαθίδρυση ταξικών, έμφυλων και φυλετικών διαφορών, μια υποψήφια δημοτική αρχή οφείλει να αποτρέπει τη διάχυση ρατσιστικού, ομοφοβικού και οποιοδήποτε άλλου εξουσιαστικού λόγου στα σχολεία.
Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία και Πολιτισμός
Τα τελευταία χρόνια, λόγω των νομοθετικών τροποποιήσεων στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (προγράμματα Καλλικράτης, Κλεισθένης), μεταφέρθηκαν στους Δήμους πρόσθετες αρμοδιότητες, διευρύνθηκε η εδαφική τους περιφέρεια χωρίς βέβαια να δοθούν τα ανάλογα κονδύλια. Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο να μειωθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στην Παιδεία. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως τα κονδύλια αυτά δεν υπόκεινται σε σωστή διαχείριση από τις δημοτικές αρχές του τόπου.
Παράλληλα, οι βασικές ανάγκες ασφάλειας και υγείας των μαθητών, δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα από τις δημοτικές αρχές. Δημοτικές αρχές που στερούνται πολιτικής βούλησης, δεν μεριμνούν για την πρόληψη των υλικοτεχνικών προβλημάτων των σχολείων και δεν οργανώνουν τις αρμόδιες, για την εκτέλεση των αυτονόητων σχολικών αναγκών, υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή η δημοτική επιτροπή Παιδείας και οι σχολικές επιτροπές αρκούνται μόνο στο να μοιράζουν τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις για την Παιδεία, χωρίς να εξαντλούν τον ουσιαστικό ρόλο (διαχείρισης) που τους αναθέτει η νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις των σχολείων αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σχολικό εξοπλισμό κλπ και υπάρχουν σχολικά κτίρια στο Δήμο μας που χρήζουν άμεσων και αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων συντήρησης για την ασφάλεια των μαθητών. Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί εγκληματικές παραλείψεις από τους αρμόδιους δημοτικούς φορείς, που έθεσαν και εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, τα λουκέτα στα σχολεία κλπ εξωθούν τους κατοίκους των χωριών να αναζητούν εργασία στη Χώρα της Νάξου με αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη αστικοποίηση της πόλης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αίθουσες των σχολικών κτιρίων είναι λίγες και απαιτείται δημιουργία σχολικών μονάδων εκτός Χώρας όπου θα στεγάζεται ο όλο και αυξανόμενος αριθμός μαθητών.
Η εμπειρία και η συζήτηση που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα με διάφορους κοινωνικούς φορείς και υποκείμενα της εκπαίδευσης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα στο χώρο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα του Δήμου. Απέναντι στις δραματικές μειώσεις των κονδυλίων για την Παιδεία ο Δήμος οφείλει να θέτει πολιτικές προτεραιότητες για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Νάξο χαρακτηρίζονται από εκδηλώσεις πολιτιστικές, φολκλορικού χαρακτήρα, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, απαραίτητες μεν και αξιόλογες, αλλά όχι δομικού χαρακτήρα, χωρίς βάθος και διάρκεια.
Τον υπόλοιπο χρόνο επικρατεί πολιτιστικός χειμώνας, με εξαίρεση τις αποκριάτικες παρεμβάσεις που γίνονται από συλλογικούς φορείς στα χωριά και στην πόλη όπως οι λαμπαδηφορίες, οι κουδουνάτοι, οι κορδελάτοι και διάφορες άλλες δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων.
Αλλά για μια πολιτιστική πολιτική ουσίας, με δομή και προοπτική, με συμβολή ουσιαστική για την ανάπτυξη και για ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα και να κάνει τον πολιτισμό κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της.
Δεν φτάνει να αφήνονται όλα στις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες, αρχαιολογικές ή άλλες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά σε περιοχές όπως η Νάξος, με πολυάριθμα μνημεία όλων των εποχών, με μοναδικά έθιμα που επιβιώνουν ακόμη, με τον ζωντανό πολιτιστικό πλούτο της μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που έχει πανελλήνια απήχηση, πρέπει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση «πολιτισμός», να αναζητήσει και να δημιουργήσει πόρους, να ασχοληθεί με τα μνημεία, ειδικές υπηρεσίες και φορείς, να καταγράψει τα μνημεία, τις ανάγκες τους, κάθε απομεινάρι της ιστορίας του τόπου, να πρωτοστατήσει στη διάσωση, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.
Ως εκ τούτου, η επόμενη δημοτική αρχή οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε οι ίδιοι οι Δημότες να παράγουν πολιτισμό και να σταματήσει επιτέλους η εισαγωγή και ενοικίαση πολιτισμού. Επίσης, έχει καθήκον να δημιουργήσει κοινωνικές εστίες μάθησης και πολιτισμού, ορθά και επιστημονικά σχεδιασμένες, ούτως ώστε να κρατήσει τους νέους και τις νέες στον τόπο μας και να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου να τους καταστήσει ενεργούς συμμέτοχους στην από κοινού παραγωγή ενός νέου πολιτισμικού τοπίου. Τέλος, οφείλει να δεσμευτεί στην ορθή, συνεπή και διαφανή διαχείριση των κονδυλίων που κατευθύνονται στον Πολιτισμό και την Παιδεία, δηλαδή σε μια ευρηματική και πολιτικά υπεύθυνη διαχείριση που θα έχει ως κύριους στόχους την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, την παροχή ίσων ευκαιριών στους νέους και στις νέες του τόπου μας και την προαγωγή ενός τοπικού πολιτισμού που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της καλλιέργειας, της επικοινωνίας, της έκφρασης και τελικά της δημιουργίας = Δήμος +έργο.
Δήμος και διεκδικήσεις φορέων εκπαίδευσης
Ο Δήμος πρέπει να είναι κοντά στα κινήματα που θα απαρτίζονται από καθηγητές, γονείς και μαθητές. Οφείλει να υπερασπίζεται και να συμμετάσχει στις διεκδικήσεις της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην σημερινή πραγματικότητα η δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνά για τη διαφύλαξη ίσων ευκαιριών και να διεκδικεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές/ μαθήτριες Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας έχει παρατηρηθεί η μη έγκαιρη έλευση καθηγητών σε λυκειακές τάξεις, με συνέπεια, εκεί που ούτως ή άλλως δεν φτάνει η βοήθεια της κεντρικής διοίκησης, να μην παρέχονται στους νέους αυτών των περιοχών ίσες ευκαιρίες μάθησης και εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως υποψήφια Δημοτική Αρχή, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να επιτελέσουν το λειτούργημά τους και δίπλα στα παιδιά που τους αφαιρείται το δικαίωμα ισότιμης αντιμετώπισης.
Ως υποψήφια Δημοτική Αρχή, οφείλουμε επίσης να αφουγκραστούμε τα αιτήματα των μαθητών που εκφράζουν τόσο τις επιπτώσεις της κρίσης στα σχολεία, όσο και την γραφειοκρατική κωλυσιεργία των εκπαιδευτικών φορέων του εκάστοτε τόπου. Αιτήματα όπως, Δωρεάν και δημόσια παιδεία, χωρίς ταξικές διαφοροποιήσεις, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών με κάθε τρόπο και μέσο, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης κλπ μας βρίσκουν όχι μόνο σύμφωνους αλλά μας καλούν να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη της από κοινού διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων μαζί με τους μαθητές.
Σε τοπικό επίπεδο, η θεσμοθέτηση συχνών ανοιχτών συνελεύσεων με τη συμμετοχή όλων των φορέων εκπαίδευσης, των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, οποιασδήποτε ομάδας ή σωματείου που ασχολείται με εκπαιδευτικά ζητήματα, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των δεκαπενταμελών συμβουλίων αλλά και οποιουδήποτε δημότη είναι για εμάς ένας από τους πολλούς τρόπους μέσω των οποίων θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες της από τα κάτω συμμετοχής, διαβούλευσης και επίλυσης των άμεσων αλλά και πιο μακροπρόθεσμων προβλημάτων των σχολικών κτιρίων, των εκπαιδευτικών ζητημάτων που αφορούν την τοπική επικαιρότητα, αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν μια Παιδεία όπως τη θέλουμε.
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πολιτικές που αναφέρονται στο παρόν πρόγραμμα θα οριστεί αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς, Παιδείας & Πολιτισμού και θα δημιουργηθεί γραφείο Γραφείο Νέας Γενιάς. Ο αντιδήμαρχος και το προαναφερθέν Γραφείο θα συντονιζουν τις επιμέρους Πολιτιστικές Δράσεις ή τις Δράσεις Παιδείας, θα κάνουν ενέργειες για την υλοποίηση των προτάσεων που ακολουθούν και θα επιχειρουν για την ένταξή τους σε κοινοτικά προγράμματα.
Προτάσεις για την Παιδεία και τον Πολιτισμό
Ίδρυση Σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης.
Η Νάξος πρέπει, διά του Δήμου και των άλλων μαζικών φορέων της, να προωθήσει αίτημα προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ίδρυση στο νησί τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (π.χ. Σχολές Γεωλογίας, Περιβάλλοντος, Τουριστικών επαγγελμάτων, Συντηρητών έργων τέχνης) αλλά και την άμεση λειτουργία διετών προγραμμάτων σπουδών.
Yλικοτεχνικές υποδομές σχολείων
● Ενίσχυση της συνεργασίας των φορέων της εκπαίδευσης με τον Δήμο
Μια αυτονόητη αλλά ταυτόχρονα σημαντική για εμάς πρόταση είναι η ουσιαστική συνεργασία των φορέων – υποκείμενων της εκπαίδευσης και της δημοτικής αρχής, δηλαδή η αναγκαιότητα της ορθής λειτουργίας της δημοτικής επιτροπής παιδείας και των σχολικών επιτροπών, ως συνδετικός κρίκος των φορέων και του Δήμου.
● Έγκαιρος προγραμματισμός στις υλικοτεχνικές υποδομές
Με την ενίσχυση της συνεργασίας αποσκοπούμε στον έγκαιρο προγραμματισμό δηλαδή στην ουσιαστική και συνεχή λειτουργία της σχολικής επιτροπής με άμεσο στόχο την πλήρη και έγκαιρη καταγραφή των προβλημάτων, ανά σχολική μονάδα.
Συγκέντρωση, επεξεργασία και αναγκαιότητα ιεράρχησης αυτών των προβλημάτων με προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών αλλά και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών ώστε να υπάρχει ποιοτική εκπαίδευση.
Στήριξη των Σχολικών Μονάδων στις Μικρές Κυκλάδες με προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων τους.
● Ενημέρωση και δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος για κάθε σχολική μονάδα
Η δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος στα σχολεία και στον τοπικό τύπο, σχετικά με την έναρξη και την πορεία των παρεμβάσεων στις υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων, είναι βασική παράμετρος του έγκαιρου προγραμματισμού και της διαφάνειας.
● Διαφάνεια στις διαδικασίες
Προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης του δημόσιου χρήματος είναι απαραίτητη η ανάρτηση, σε κάθε σχολείο και στην ιστοσελίδα του Δήμου, αναλυτικών πινάκων των εξόδων και του τρόπου διαχείρισης των χρημάτων για την Παιδεία από τη σχολική επιτροπή και το Δήμο.
● Νέα κτίρια για τις σχολικές μονάδες
Αναζήτηση εκτάσεων κατάλληλων για δημιουργία σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των μαθητών για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Ένα παράδειγμα μακροχρόνιου σχεδιασμού αποτελεί το 1ο Γυμνάσιο Νάξου όπου, από το 1931, καλύπτει τις ανάγκες πολλών γενεών. Το παλαιό ιστορικό αυτό κτίριο, δεν επαρκεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και επιβάλλεται να αποκτήσει νέο σύγχρονο κτίριο σε άλλη προφανώς θέση. Το υπάρχον ιστορικό κτίριο μπορεί να στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο ή μεγάλο τμήμα του, που σήμερα στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής στο Κάστρο. Είναι γνωστό ότι από το 2000 έχει τεθεί το πρόβλημα της μεταστέγασης του μουσείου, προκειμένου να εκτεθούν σωστά όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί που υπάρχουν, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου ελλείψει πλέον χώρου. Να σημειωθεί ότι σε αίθουσα του ιστορικού κτιρίου του γυμνασίου Νάξου στεγάστηκε τον πρώτο καιρό της ίδρυσής του το αρχαιολογικό μουσείο.
● Στήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Είναι γνωστό πως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έρχονται στα νησιά του Δήμου μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ειδικά το Σεπτέμβριο και Ιούνιο, λόγω της χρήσης των ενοικιαζόμενων σπιτιών για ενοικίαση σε τουρίστες. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είτε με οικονομική ενίσχυση προς τους εκπαιδευτικούς, είτε με ανεύρεση χώρου για την διαμονή τους.
Κοινωνικές εστίες μάθησης και πολιτισμού.
Μια από τις βασικές μας εκπαιδευτικές αρχές που, κατά τη γνώμη μας, σχετίζεται άμεσα με τις προτεραιότητες μιας νέας δημοτικής αρχής, είναι η δημιουργία συμπληρωματικών θεσμών που θα απαντούν στην ουσιαστική ανάγκη για κοινωνική μάθηση, πολιτισμό και Παιδεία υπό τους όρους που θέλουν πλέον τα παιδιά και οι νέοι. Εκτός από την εκπαίδευση που παρέχεται στα σχολεία, καθήκον του Δήμου είναι να προάγει εξωσχολικές δράσεις εκπαίδευσης για παιδιά, νέους και νέες, καθώς και εργαστήρια ενηλίκων και ημερίδες ενημέρωσης.
Παραδείγματα τέτοιων προτάσεων που βρίσκονται υπό συνεχή διαβούλευση και ανοιχτό διάλογο στην Επιτροπή της Παράταξης είναι τα εξής:
Δημιουργία Πολιτιστικών Εργαστηρίων
Η πρόταση αυτή αφορά την οργάνωση και λειτουργία ανοιχτών πολιτιστικών σχολών όπως για παράδειγμα:
α) διδασκαλίας παραδοσιακών μουσικών οργάνων και καλλιέργειας της ναξιώτικης μουσικής παράδοσης, β) εκμάθησης ναξιώτικων παραδοσιακών χορών, γ) διδασκαλίας παραδοσιακών επαγγελμάτων (αγγειοπλαστική, υφαντουργία, κέντημα κ.ά., δ) διδασκαλίας μαρμαρογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, συντήρησης έργων τέχνης, ε) επιμόρφωσης ξεναγών στα μνημεία και τον λαϊκό πολιτισμό της Νάξου.
Σε κάποιες από αυτές τις οργανωμένες δράσεις μπορεί να προβλεφθούν δίδακτρα, αλλά και χορηγίες. Η διδασκαλία σε αυτές τις δομές μπορεί να γίνεται σε συνεργασία με τα σχολεία, αλλά και με τους πολιτιστικούς Συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις κ.λπ. Από αυτές τις οργανωμένες ομαδικές δράσεις, μπορεί να προκύψουν χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, χορωδίες, ορχήστρες κ.ά. που θα εκπροσωπούν τη Νάξο σε πανελλήνιες, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις.
Στις «σχολές» διδασκαλίας του αρμόδιου φορέα του Δήμου θα συμμετέχουν και οι πολιτιστικοί και άλλοι τοπικοί φορείς αντίστοιχων επαγγελματικών δράσεων. Ο Δήμος μέσω του αρμόδιου φορέα θα συντονίζει και θα στηρίζει τους μαζικούς φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ομάδες πολιτών, τα διάφορα κινήματα και πρωτοβουλίες, ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν τις δράσεις τους με αποτελεσματικότητα. Στους πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν προγράμματα διδασκαλίας παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορών, ο εν λόγω φορέας του Δήμου μπορεί να διαθέτει ειδικούς δασκάλους, ώστε οι δραστηριότητες αυτές να αναπτύσσονται και στα χωριά. Ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος του κέντρου μάθησης είναι η σύσταση του Μικρού μουσικού εργαστηρίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το Μικρό Μουσικό Εργαστήρι θα προσφέρει μαθήματα σε χωριά από δασκάλους μουσικής του τόπου μας, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Επιπλέον, μέσω των εργαστηρίων, προσδοκούμε στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής πολιτισμού και της ανταλλαγής πολιτισμού καθώς και στην ενίσχυση του μουσικού τοπικού τουρισμού.
Οργάνωση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης
Ο Δήμος θα αναλάβει την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), ώστε να οργανώνονται εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα ύστερα από διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των πολιτών και των αναγκών σε προγράμματα μάθησης. Τα Κ.Δ.Β.Μ. θα προσφέρουν γνώσεις που στοχεύουν πρωτίστως στις αρχές και τους σκοπούς της εκπαίδευσης ενηλίκων (εμπλουτισμός γνώσεων, ανάπτυξη και βελτίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου κλπ). Δευτερεύων στόχος είναι η απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα, για την βελτίωση της επαγγελματικής θέσης στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα ( που εδώ και χρόνια υλοποιούνται σε περισσότερους από 200 Δήμους στην Ελλάδα) παρέχονται δωρεάν στους πολίτες – εκπαιδευόμενους, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.
Κοινωνικό Θερινό Σχολείο
Η εκπαιδευτική σύσταση του δεν θα είναι επικεντρωμένη στη διδασκαλία όπως την ξέρουμε αλλά θα παρέχονται βιωματικά εργαστήρια που θα στοχεύουν στην κοινωνική μάθηση. Πυλώνας αυτής της δημοτικής εκπαιδευτικής εστίας είναι η αρχή της έμπρακτης αλληλεγγύης επομένως ο άμεσος εκπαιδευτικός στόχος αυτού του σχολείου, είναι η προαγωγή της συμμετοχής όλων των δημοτών, των νέων και των παιδιών του τόπου. Σκοπός μας είναι να προσφέρονται μαθήματα και σεμινάρια σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής και άλλων κοινωνικών διακρίσεων σε θεματολογίες όπως: πολιτισμός (τοπικός και μη), αθλητισμός, διαφορετικότητας (φύλου, φυλής, ταξικών διαχωρισμών), τοπικής παραγωγής (βιολογικές καλλιέργειες, εκμάθηση βοτάνων του τόπου μας, ποιότητα, ποσότητα τροφής). Επιπρόσθετα, επιθυμία μας είναι στο να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην εξωστρέφεια του πανεπιστημιακού θεσμού, με δράσεις όπως: συνεργασία του “Κοινωνικού Θερινού Σχολείου” με διαφορά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν εθελοντικά για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της συγκεκριμένης δημοτικής εκπαιδευτικής δομής. (χρησιμοποίηση δημοτικών χώρων και δημόσιων χώρων που υπό άλλες συνθήκες δεν αξιοποιούνται).
Οικολογική εκπαίδευση (Κ.Π.Ε.)
Αντικείμενο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι κατά κύριο λόγο η εκπαίδευση μαθητών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, η ανάπτυξη θεματικών δικτύων, τοπικών και διεθνών συνεργασιών καθώς και η έρευνα σε θέματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική ποικιλομορφία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και των ωφελημάτων που προκύπτουν για τον τόπο, και κυριως για τους νέους, κρίνεται επιτακτικό να γίνουν ενέργειες για την δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο νησί.
Βιβλιοθήκες
Δημοτική Βιβλιοθήκη και Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Στελέχωση των βιβλιοθηκών και πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου για την οργάνωση τους. Θα παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης ή δανεισμού των βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται και σχετικές εκδηλώσεις.
Μικρό παράρτημα της παιδικής βιβλιοθήκης θα μπορούσε να λειτουργεί εντός του Γ.Ν. – Κ.Υ Νάξου.
Επίσης στήριξη των βιβλιοθηκών που υπάρχουν σε αρκετά χωριά (Φιλώτι, Απείρανθος, Κόρωνος, Κωμιακή), οι οποίες έγιναν με πρωτοβουλία των κοινοτήτων, των τοπικών συλλόγων. Πρέπει αυτές να ενταχθούν σε ένα δίκτυο υπό την εποπτεία και διαχείριση της δημοτικής βιβλιοθήκης Νάξου ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη ανοιχτή, αποκεντρωμένη ή κινητή βιβλιοθήκη.
Συνεργασία με τις σχολικές βιβλιοθήκες.
Παραρτήματα της αποκεντρωμένης βιβλιοθήκης μπορούν να λειτουργήσουν στα νησια των Μικρών Κυκλάδων.
Τέλος, μέσω των βιβλιοθηκών μπορούν να γίνονται δράσεις για την προώθηση του ναξιώτικού βιβλίου. Ο Δήμος πρέπει να μεριμνά ώστε το ναξιακό βιβλίο να προβάλλεται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να ενισχύονται οι ναξιώτες επιστήμονες στην έρευνα και τη συγγραφή. Παράλληλα σε ειδικό χώρο στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση ναξιακού βιβλίου, που θα εμπλουτίζεται, ώστε αυτό να είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Κινητό Κοινωνικό αρχείο
Δημιουργία αρχείων “Ηχοτοπία – Εικόνες” που θα συγκεντρώνουν τοπικές μουσικές, τραγούδια και φωτογραφίες του τόπου. Τα συγκεκριμένα αρχεία θα στοχεύουν στην διάσωση του ανώνυμου, σύγχρονου τοπικού πολιτισμού και δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια διαλογής και επιλογής των δεδομένων που θα συλλέγονται, αντίθετα, τα αρχεία αυτά θα είναι ανοιχτά και διαδραστικά.
Ιστορικό Αρχείο Νάξου
Πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου, το οποίο είναι από μόνο του ένα μουσείο της μεσαιωνικής και νεότερης ιστορίας της Νάξου. Πρέπει αυτό να αναπτυχθεί περαιτέρω, να ολοκληρώσει την ταξινόμηση των αρχείων του, για να είναι αυτά προσβάσιμα στους ερευνητές, να συνεχίσει τη συλλογή αρχείων από πρώην κοινότητες, υπηρεσίες του δημοσίου, ακόμη και ιδιωτικές συλλογές. Ακόμη πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές για τη συντήρηση των θησαυρών που διαθέτει.
Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η ψηφιοποίηση και αποδελτίωση του ιστορικού αρχείου και η δημιουργία σχετικού ιστότοπου ούτως ώστε να μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση στην τοπική μας κληρονομιά. Αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει από τον Δήμο σε συνεργασία με την υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους και ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Παρόμοια προσπάθεια πρέπει να γίνει από τον Δήμο και για το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης Παροναξίας σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη και τους υπεύθυνους γι’ αυτό από την Μητρόπολη.
Στέγαση πολιτιστικών συλλόγων
Σχεδιασμός για την ορθή παραχώρηση των δημοτικών κτηρίων με πρόγραμμα, σε πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να καταστούν τα δημοτικά κτίρια παραγωγικοί και όχι κλειστοί χώροι που θα ζωντανεύουν όλες τις περιοχές της επικράτειας του Δήμου. Πολυχώρος/-οι Πολιτισμού σε κάθε πρόσφορη περιοχή με έμφαση στην παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος.
Δράσεις Παιδείας και Πολιτισμού
Αναφορικά με τον πολιτισμό, σ’ αυτό το υφιστάμενο κοινωνικό περιβάλλον, μια νέα δημοτική αρχή, οφείλει να απαντήσει με ουσιαστικές λύσεις. Δηλαδή με το να διαφυλάσσουμε τον τοπικό πολιτισμό και να μην επικεντρωνόμαστε στο να αγοράζουμε ή να νοικιάζουμε πολιτισμό από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ούτως ώστε να μην είμαστε απλοί θεατές, και να γίνουμε ουσιαστικά παραγωγοί πολιτισμού, διατηρώντας την συλλογική πολιτισμική μας μνήμη. Οφείλουμε να παράσχουμε εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις απέναντι στον κίνδυνο μετανάστευσης όλων των νέων του τόπου μας με όποια μέσα διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό παρακάτω προτείνονται πολιτιστικές δράσεις που ως νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε
Δημιουργία επιστημονικού φορέα.
Ο Δήμος πρέπει να συστήσει ένα όργανο (επιτροπή, ή Νομικό Πρόσωπο), ο οποίος θα έχει την ευθύνη διοργάνωσης του «Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα η Νάξος διά μέσου των αιώνων», που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια. Ο φορέας αυτός θα συγκροτείται από ναξιώτες επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους με στόχο, εκτός από τη διοργάνωση του Συνεδρίου, να αναπτύξει και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες, που θα έχουν πολλές απ’ αυτές και μόνιμο χαρακτήρα. Τέτοιες δραστηριότητες είναι: Ανοιχτό πανεπιστήμιο, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένα μαθήματα της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου, σεμινάρια, επιστημονικές έρευνες, συγκρότηση ομάδων έρευνας με συγκεκριμένο αντικείμενο, εκδόσεις, επιστημονικοί και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, χορήγηση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, προώθηση του ναξιακού βιβλίου.
Η τοπική ιστορία στα σχολεία.
Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, προβλέπεται από τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν προωθείται ουσιαστικά, ελλείψει ενδιαφέροντος των τοπικών φορέων και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων, την έκδοση εγχειριδίων, ώστε οι μικροί μαθητές να έρχονται σε επαφή με την τοπική ιστορία, με τα μνημεία του νησιού, με τον λαϊκό πολιτισμό, με το φυσικό περιβάλλον. Πέραν της καθ’ αυτό διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, πρέπει να ενισχύονται και να αναπτύσσονται και άλλες παρεμφερείς εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητες σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως είναι οι «ιστορικοί περίπατοι», που φέρνουν τον μαθητή πολύ κοντά στους θησαυρούς του τόπου, προγράμματα μελέτης συγκεκριμένων μνημείων, με την αξιοποίηση project και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ακόμη σε αυτά τα πλαίσια είναι επιβεβλημένο οι μαθητές να γνωρίσουν πρόσωπα ιστορικά του τόπου, ανθρώπους των επιστημών, του πνεύματος, της πολιτικής, αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για αρχές και ιδανικά και με την πολύμορφη δράση και τους αγώνες τους πρόσφεραν στην κοινωνία, στην επιστήμη, στη Νάξο. Είναι αδιανόητο να αγνοούμε τον Άγ. Νικόδημο, τον Άγ. Παπά-Πλανά, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Άνθιμο Χωριανόπουλο, τους φωτισμένους μοναχούς Δωρόθεο Τζώτη και Καλλίνικο Βαρβατάκη, τον εθνομάρτυρα του γένους διάκο Ιωαννίκιο Πορτάρη, τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, τον Νίκο Γλέζο, τον Μιχάλη Βαρδάνη, τον Φλώριο Γλέζο, τον Μιχάλη Περιστεράκη, τον Μανώλη Γλέζο κ.α. Τα πορτρέτα ιστορικών προσωπικοτήτων της Νάξου, των πολεμιστών, των αγωνιστών επιβάλλεται να αναρτηθούν σε ειδικό χώρο στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών, ενώ πρέπει τα ονόματά τους να δοθούν σε δρόμους της πόλης.
Επιτροπή Παιδείας
Επιτροπή που θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην οποία θα συμμετέχουν τα σχολεία, εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων και τα μαθητικά συμβούλια και η οποία θα εισηγείται θέματα προς την δημοτική αρχή.
Αθλοθέτηση Υποτροφιών & Βραβείων για την Αριστεία
Θα απευθύνονται στα σχολεία ή για την εκπόνηση πρωτότυπων εργασιών μέσα από προκηρύξεις διαγωνισμών και ανάλογη προβολή τους. Μεριμνα προς τα σχολεία των Μικρών Κυκλάδων ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή τους.
Διάσωση τοπικού πολιτισμού
Δημιουργία παιδαγωγικών και πολιτιστικών θεσμών που θα προβάλλουν τη σύγχρονη τοπική πολιτιστική παραγωγή. Διατήρηση και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων. Σχεδιασμός εκδηλώσεων με την ουσιαστική και αλληλέγγυα συμμετοχή του κόσμου. Διάσωση του ανώνυμου τοπικού πολιτισμού χωρίς κριτήρια. Διαφύλαξη της ιστορικής μας συνέχειας ως φορέα της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης.
Στήριξη στους νέους για συμμετοχή ή παρακολούθηση πολιτιστικών Δρώμενων
Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει τους νέους ώστε να συμμετέχουν ή να παρακολουθούν πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στο νησί, είτε αυτά πραγματοποιούνται στην Χώρα είτε σε κάποιο από τα χωρία. Μία κύρια δυσκολία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ως η νέα Δημοτική Αρχή είναι η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης ώστε το οικονομικό να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για κάλυψη της στέγασης για τους νέους των Μικρών Κυκλάδων που θα μετακινηθούν προς την Νάξο για το σκοπό αυτό.
Οικονομική Ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων
Ως η νέα Δημοτική Αρχή θα σταθούμε αρωγοί σε δράσεις Πολιτιστικών Συλλόγων που είτε πραγματοποιούνται στο Δήμο μας είτε προβάλουν το Δήμο προς τα έξω. Εδώ αναφερόμαστε σε δράσεις που αφορούν στην προαγωγή της πολιτιστικής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές (όπως οι διαλέξεις, συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική, τις τέχνες, παρακολούθηση και συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), καθώς και εκείνες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.
Θεωρούμε αυτονόητο πως η όποια οικονομική ενίσχυση θα γίνεται με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, με διαφανείς διαδικασίες ενώ στο τέλος κάθε έτους θα υπάρχει πληρης δημοσιοποίηση των ενισχύσεων.
Διάσωση και ανάδειξη τοπωνυμίων.
Ο πλούτος των τοπωνυμίων της Νάξου είναι τεράστιος και δεν έχουν καταγραφεί πλήρως. πρέπει να συγκροτηθεί από τον Δήμο επιστημονική ομάδα η οποία θα καταγράψει αρχικά όλα τα τοπωνύμια (εκατοντάδες χιλιάδες) από το πιο μικρό χωράφι μέχρι τις μεγάλες περιοχές, θα τα επεξεργαστεί, θα τα αρχειοθετήσει και θα αποτελέσουν ένα σπουδαίο αρχειο μελέτης και ανάδειξης όσων συνδέονται με την ιστορία κάθε περιοχής του νησιού. Σημαντική πηγή για την καταγραφή των τοπωνυμίων αποτελούν οι δηλώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων των αγροκτημάτων τους προκειμένου να επιδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Θέσπιση α) Διεθνούς Φεστιβάλ Νάξου και β) Μαθητικού Φεστιβάλ
Οργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ που θα φιλοξενεί σημαντικές παραγωγές από το την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές ή άλλες πολιτιστικές παραγωγές.
Ταυτόχρονα θέσπιση Μαθητικού Φεστιβάλ στη λήξη του διδακτικού έτους που θα οργανώνεται με από τον Δήμο ώστε οι μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρουσιάζουν τα πολιτιστικά τους έργα.
Για τα παραπάνω είναι απαραίτητος ο ορισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή που θα οργανώνει και θα συντονίζει την πραγματοποίηση των Φεστιβαλ.
Άλλες Προτάσεις:
- Χαρτογράφηση δημοτικών κτιρίων και ιστορικών δημοτικών κτιρίων.
- Αρωγός στο πρόγραμμα «Σχολεία ανοιχτά στην Κοινωνία» όπου μία σειρά από εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία θα τα μετατρέπουν σε πόλο ενημέρωσης και συζήτησης και κέντρα πολιτισμού.
- Διερεύνηση δυνατοτήτων συμμετοχής στα προγράμματα Erasmus με στόχο την εξωστρέφεια και την πολιτιστική ανταλλαγή
- Βελτίωση των οδωνυμίων της πόλης: αφιέρωση οδών σε ναξιώτες του Πνεύματος, των Επιστημών αλλά και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκτελεσμένα από τους Ναζί παλικάρια, αγωνιστές της Δημοκρατίας.
Προτάσεις για τα ιστορικά μνημεία
Η δημιουργία μητρώου των μνημείων και κειμηλίων της Νάξου όλων των εποχών, την καταγραφή των οποίων θα κάμει ομάδα επιστημόνων. Στόχος να καταγραφούν μνημεία, κειμήλια, εικόνες, πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και έργα τέχνης. Στο μητρώο των μνημείων θα καταγραφούν και τα μνημεία του λαϊκού μας πολιτισμού, όπως σοκάκια, λιοτρίβια, φούρνοι, πατητήρια, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, σιδεράδικα, πύργοι μεσαιωνικοί, παραδοσιακές βρύσες και πηγάδια κ.λπ. ακόμη και όσα από αυτά ανήκουν σε ιδιώτες.
Ο Δήμος, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, αλλά και μέσω προγραμμάτων, επιχορηγήσεων, χορηγιών και άλλων πόρων, επιβάλλεται να πρωτοστατεί και να συμμετέχει ενεργά στην αναστήλωση και ανακαίνιση μνημείων, όπως είναι τα δεκάδες βυζαντινά ξωκκλήσια κατά προτεραιότητα, που κινδυνεύουν να καταστραφούν από τα φυσικά φαινόμενα ή και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Αλλά και μνημεία ιδιωτικά, όπως κτίσματα παραδοσιακά, ο Δήμος μπορεί να τα σώσει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, μέσα από προγράμματα που επιδοτούν τέτοιες παρεμβάσεις. Τέτοια παραδοσιακά κτίσματα είναι νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, μεσαιωνικοί πύργοι, παραδοσιακά πηγάδια, φούρνοι, λιοτρίβια, σιδεράδικα κ.ά.
ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
1. Πύργος Χειμάρρου. Το μοναδικό αυτό μνημείο της Νάξου, σημαία κάποτε του νησιού μαζί με την Πορτάρα, παραμένει 30 περίπου χρόνια ζωσμένο με σιδερένιες σκαλωσιές, εξαιτίας της αδιαφορίας όλων των αρμοδίων, αλλά και του Δήμου Νάξου. Η ανάγκη αναστήλωσής του είναι ζωτικής σημασίας και επιβάλλεται να αναληφθεί από τη νέα δημοτική αρχή αγώνας, προκειμένου αυτό να σωθεί από τον κίνδυνο κατάρρευσης, που το απειλεί.
2. Αρχαίο λατομείο Απόλλωνα. Από τα σπάνια αρχαία λατομεία στον ελληνικό χώρο που διασώζει όλες τις δραστηριότητες κοπής, επεξεργασίας, μεταφοράς, φόρτωσης ημίεργων κούρων για τη μεταφορά τους στη Δήλο και αλλού. Με ήπιας μορφής παρεμβάσεις, όπως μονοπάτια, καθαρισμός, σήμανση, θα αναδειχθεί ο μοναδικός πλούτος που κρύβει και θα ζωντανέψει ολόκληρος αυτός ο κύκλος λατομικής δραστηριότητας και λειτουργίας του λατομείου επί 4 αιώνες (ίχνη κοπής μαρμάρων, απομεινάρια ημίεργων μαρμάρινων τμημάτων, ο «δρόμος» μεταφοράς στη θάλασσα, το αρχαίο λιμάνι, τα εργαστήρια και τα δωμάτια των μαρμαροτεχνιτών, η αρχαία επιγραφή)
3. Προϊστορικά-βυζαντινά-μεσαιωνικά κάστρα. Τ’ Απαλίρου, της Απάνω Ποταμιάς, του Πάνερμου, της Κορφής τ’ Αρωνιού, του Καλοέρου, Ελληνικά κ.ά). Αυτά τα κάστρα, με μονοπάτια, καθαρισμό και σήμανση, θα καταστούν προσβάσιμα στον επισκέπτη και θα ενισχύσουν τον πεζοπορικό και ορειβατικό τουρισμό και θα αναδείξουν το μοναδικό σε ομορφιά φυσικό ναξιώτικο περιβάλλον.
4. Ανάκτορο Καλαμιτσιών. Αναζήτηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναστήλωσή του και τη μετατροπή του σε συνεδριακό χώρο, την ανάδειξη των παραδοσιακών εγκαταστάσεών του, λιοτρίβια, πατητήρια, αποθήκες και τη δημιουργία μουσείου της μεσαιωνικής ιστορίας της Νάξου και των αγώνων των αγροτών κατά της φράγκικης και ντόπιας φεουδαρχίας, με αποκορύφωμα τον ξεσηκωμό των αγροτών των Μελάνων τον Οκτώβρη 1944 (μικρό Κιλελέρ).
5. Εναέριος σιδηρόδρομος, μουσείο σμύριδας. Ο εναέριος με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 1989 χαρακτηρίστηκε «Ιστορικός τόπος» μαζί με τα ορυχεία σμύριδας και τις εγκαταστάσεις των δύο σταθμών φόρτωσης και ολόκληρο το μηχανολογικό εξοπλισμό του.
Πρέπει το μοναδικό αυτό μνημείο να συντηρηθεί και να αναδειχθεί μαζί με τις επίγειες μηχανολογικές εγκαταστάσεις στη Μουτσούνα, τον Κακόρυακα, τη Σαραντάρα, τον Λυώνα, αλλά και τα ορυχεία σμύριδας και να γίνει ένα μοναδικό βιομηχανικό μουσείο. Υπάρχει από το 1995 μελέτη σχετική του ΕΜΠ, με την εποπτεία του αείμνηστου Απεραθίτη καθηγητή του ΕΜΠ Αντώνη Φραγκίσκου.
6. Κτίριο Πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για χρήση για 30 χρόνια. Η παραχώρηση έγινε το 2000 και ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο την πλήρη ιδιοκτησία του συγκροτήματος, ως ο φορέας που ανέλαβε τη μελέτη αναπαλαίωσης και επισκευής του και την ένταξή του στον Γ΄ ΚΠΣ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια δραχμές. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας έχει καταργηθεί και αυτό ευνοεί την πλήρη παραχώρησή του στον Δήμο.
Το κτίριο όμως έχει μείνει ασυντήρητο από την εποχή της ανακαίνισής του, έχει υποστεί σημαντικές φθορές και επιβάλλεται να συντηρηθεί εσωτερικά και εξωτερικά, να ανανεωθεί ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, ώστε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, όπως εξελίσσεται ήδη. Ακόμη πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του, εσωτερικοί και εξωτερικοί, να δημιουργηθεί εκεί μόνιμη έκθεση ναξίων καλλιτεχνών (ζωγράφων, γλυπτών κ.λπ.) και πορτρέτων ιστορικών προσώπων και φυσιογνωμιών του παρελθόντος.
7. Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής. Πριν από 5 χρόνια δωρίθηκε στον Δήμο η πατρογονική παραδοσιακή οικία της ιστορικής οικογένειας Ευσταθίου Χωριανόπουλου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το υπό ίδρυση μουσείο της ιστορίας και του πολιτισμού της Κωμιακής. Ο Δήμος όμως δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να ανακαινιστεί η οικία, για να στεγάσει το μουσείο. Η δωρεά έχει 5ετή ρήτρα για την υλοποίηση του σκοπού της και λήγει σύντομα. +Επιβάλλεται να προχωρήσει ο Δήμος στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ανακαινιστεί το ακίνητο αυτό προκείμενου να μην καταρρεύσει από την πολύχρονη εγκατάλειψη.
8. Μικρά μουσεία στα χωριά. Ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μικρών μουσείων σε διάφορα χωριά, για την διάσωση και προβολή της ιστορίας, των μνημείων και του λαϊκού πολιτισμού τους, καθώς και την ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων, όπως μύλοι, φούρνοι, λιοτρίβια, παραδοσιακές βρύσες κ.λπ. χώροι που μπορεί να λειτουργήσουν και ως μικρά μουσεία. Ανάδειξη παράλληλα των μνημείων που βρίσκονται σε διάφορα χωρία.
9. Παλάτια Πορτάρα. Αναβάθμιση και εξωραϊσμός του χώρου στα Παλάτια, αλλά και μέτρα προστασίας της Πορτάρας.
10. Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας. Η δημιουργία αυτού το μοναδικού πάρκου, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση στον ελαιώνα και περικλείει μεγάλο αριθμό βυζαντινών εκκλησιών και άλλων μνημείων, είναι ιδέα παλιά του αείμνηστου Νίκου Κεφαλληνιάδη και πρέπει να υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει διαδρομές μέσα από παραδοσιακά μονοπάτια, που συνδέουν τα διάφορα μνημεία μεταξύ τους, τόσο τα βυζαντινά, όσο και τα μεσαιωνικά, αλλά και μνημεία του λαϊκού πολιτισμού, ενώ αναδεικνύεται και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου.
Συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προσπάθεια να γίνουν επισκέψιμες οι βυζαντινες εκκλησίες ιδίως του βυζαντινού πάρκου Τραγαίας.
11. Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Δρυμαλίας στους Ακαδήμους. Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο της ορεινής Νάξου, του οποίου η επισκευή ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το δήμο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μπορεί να ολοκληρωθεί και να στεγάσει ένα κέντρο πολιτισμού, τη βιβλιοθήκη-ιστορικό αρχείο Βυζαντινών Σπουδών, να φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια για τα βυζαντινά μνημεία και όχι μόνο.
12. Θολωτός Μυκηναϊκός τάφος Κωμιακής. Μοναδικό στο είδος του μνημείο για τη Νάξο, που δεν έχει αξιοποιηθεί, σε συνδυασμό με το μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο, μέσα στο οποίο βρίσκεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία που βρίσκεται ονομάζεται «Αξός» και εικάζεται ότι ο τόπος αυτός και το συγκεκριμένο μνημείο συνδέονται με τον αρχαίο οικιστή της Νάξου, από τον οποίο πήρε το νησί το όνομά του.
13. Οργάνωση και λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Ο Δήμος πρέπει να προβαίνει στις ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να στελεχώνονται και να λειτουργούν απρόσκοπτα όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο. Για παράδειγμα, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας των μουσείων της Απειράνθου (γεωλογικό, λαογραφικό) με την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων.14. Αλυκό. Η μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή του αλυκού με το δάσος των κέδρων και τις αμμοθίνες, από το 2010 έχει περιέλθει δικαστικά στο ελληνικό δημόσιο. Επιβάλλεται ο Δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποβληθούν οι καταπατητές, να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον με την κατεδάφιση των ερειπωμένων ημιτελών κτιρίων, την απαγόρευση εισόδου σε αυτοκίνητα, τη δημιουργία παραδοσιακών μονοπατιών, τη σήμανση ιστορικών σημείων, αλλά και των διαφόρων σπάνιων φυτών, θάμνων και δέντρων. Να εξεταστεί ακόμη η ίδρυση σε κάποιο από τα ημιτελή κτίσματα, οικολογικού μουσείου, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου, της χλωρίδας, της πανίδας, των μοναδικών γεωλογικών του χαρακτηριστικών (σμύριδα, αμμοθίνες, κ.λπ.).
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η επιτροπή Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού της δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» είναι μια ανοιχτή επιτροπή όπου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας.