Εισήγηση της «Δύναμης Δημιουργίας»  για την πρόταση που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο για προσωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου

Εισήγηση της «Δύναμης Δημιουργίας» για την πρόταση που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο για προσωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η προσθήκη προσωνυμίας στις σχολικές μονάδες με αποφάσεις των Σχολικών συμβουλίων κ.λπ. και σ’ αυτήν περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι προσωνυμίες που προτείνονται δηλαδή η προσθήκη προσωνυμίας θα είναι δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα.

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε την ομόφωνη σχεδόν πρόταση του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου, να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην προσωνυμία του σχολείου.

Γράφει ο Κώστας Κατσουρός για τον Μανώλη Γλέζο τον Απρίλιο του 2020.

«Όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο έτσι και στη Νάξο δεν είναι εύκολο να καταλάβεις και να αποδεχτείς το εύρος και το κύρος που συνεπάγεται μια πολυσχιδής και πολυεπίπεδη προσωπικότητα όπως αυτή του Μανώλη Γλέζου. Όταν μάλιστα, ο Γλέζος, με την παραδειγματική δράση του, μπόρεσε να αναδείξει και να εκφράσει περισσότερο από κάθε άλλον σύγχρονο Έλληνα εκείνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα που ο αείμνηστος ιστορικός Νίκος Γ. Σβορώνος διέκρινε στον Ελληνικό Λαό: της αντίστασης, του αγώνα εναντίον εκείνου που επιβουλεύεται την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητά του, είτε ο κίνδυνος προέρχεται από τον Οθωμανό και τον Ευρωπαίο της Ιερής Συμμαχίας, είτε από τη θανάσιμη ναζιστική επιβουλή αλλά και από την εμφύλια σύρραξη, είτε από τη Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.»

Αυτό ζητώ να ανατρέψουμε σήμερα ως δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή να αποδείξουμε ότι γνωρίζουμε και μπορούμε να αναγνωρίζουμε την ευρύτητα και το παγκόσμιο κύρος του Γλέζου.
Αν πάρουμε κατά γράμμα τις προϋποθέσεις που θέτει η παραπάνω εγκύκλιος μία προς μία θα διαπιστώσουμε ότι ο Μανώλης Γλέζος τις διαθέτει και με το παραπάνω, σε πολλαπλάσιο βαθμό θα έλεγα, όλες, πλην εκείνης της «θρησκευτικής», αλλά με τη στενή έννοια της λέξης, γιατί επί της ουσίας διαθέτει επίσης και με το παραπάνω όλες τις αξίες που διδάσκει το Ευαγγέλιο.

Είναι γνωστό ότι ο Γλέζος έχει δώσει τη συγγνώμη του ακόμη και στους βασανιστές του κι αυτό μέχρι λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, όταν έσπευσε στο σπίτι ενός ετοιμοθάνατου πρώην βασανιστή του που ζήτησε να τον συναντήσει για να του ζητήσει να τον συγχωρήσει, πράξη κατ’ εξοχήν ανθρώπινη, χριστιανική.

Ο Γλέζος υπήρξε ιστορική προσωπικότητα, που πρόσφερε αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος. Για τους αγώνες και την αγάπη του προς την πατρίδα, ο ελληνικός λαός τον τίμησε επανειλημμένα εκλέγοντάς τον με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους, βουλευτή και ευρωβουλευτή. Η επίσημη Πολιτεία τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα διά του Προέδρου της Δημοκρατίας (1997), αλλά και η Εκκλησίας της Ελλάδας με το ανώτερο παράσημο της.

Ο Γλέζος υπήρξε κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος και υπηρέτησε τα γράμματα, την επιστήμη, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τιμήθηκε γι’ αυτές του τις δραστηριότητες από όλα σχεδόν τα Ανώτερα Πνευματικά και Επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας, που τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά τους και από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο (2006).

Ο Γλέζος έχει καταταγεί από τον λαό και την ιστορία στο Πάνθεο των αγωνιστών και των ηρώων του έθνους. Αλλά η Ευρώπη και ολόκληρη η ανθρωπότητα τον έχει τιμήσει με παγκόσμιες διακρίσεις και διεθνή βραβεία, όπως το διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας (1958), το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (1959), το χρυσό βραβείο Λένιν για την Ειρήνη (1963), αλλά κυρίως και με τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, όταν τον αποκάλεσε «πρώτο παρτιζάνο της κατεχόμενης από τους Ναζί Ευρώπης», διάκριση που υπερβαίνει τον Εθνικό ήρωα και αγωνιστή.

Ο Γλέζος είναι κορυφαία διαχρονική ιστορική προσωπικότητα, που αποτελεί μοναδικό πρότυπο για τους μαθητές, τη νεολαία, τις γενιές που έρχονται.

Η σχέση του Γλέζου με τη Νάξο και τις Κυκλάδες είναι σχέση ζωής, σχέση άρρηκτα δεμένη με την ιστορική και πολιτιστική παράδοση των νησιών και των νησιωτών. Ο Γλέζος υπήρξε από τους σημαντικότερους μελετητές της ιστορίας, του πολιτισμού και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας και αγωνίστηκε για την προστασία τους. Έχει περπατήσει, μελετήσει και καταγράψει κάθε βραχονησίδα, κάθε βραχάκι των κυκλαδικού συμπλέγματος. Το μνημειώδες έργο του «Η συνείδηση της πετραίας γης» αποτελεί τον ωραιότερο ύμνο που έχει γραφτεί ποτέ για τα Κυκλαδονήσια, ένα βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία των νησιών μας.

Η Νάξος όμως, ο γενέθλιος τόπος αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, του ξεχωριστού και μοναδικού, του πανανθρώπινου συμβόλου των υψηλότερων ιδανικών της ανθρώπινης κοινωνίας, αποτελεί το καταφύγιο του Γλέζου σε όλη του τη ζωή.

Στη Νάξο ο Γλέζος φιλοσόφησε τη ζωή, «έχτισε» τα όνειρά του, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και σ’ όλη του τη ζωή η Νάξος ήταν το «καταφύι της ψυχής του». Εδώ οραματίστηκε και επιχείρησε να υλοποιήσει στην πράξη το όραμά του, την άμεση δημοκρατία και για την υλοποίηση του οράματός του παραιτήθηκε από τα αξιώματα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήρθε στο χωριό εκεί στην λαϊκή συνέλευση, για να κάνει πράξη το όραμά του.

Από τη Νάξο ο Γλέζος, αυτός ο ανυπότακτος επαναστάτης, ως αιώνιος έφηβος, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 τους αγώνες του για την Παιδεία, για τους νέους, για τις γενιές του αύριο, αγώνες που δεν τους σταμάτησε από τότε κι ως το τέλος της ζωής του.

Ο Μανώλης Γλέζος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Παιδεία με την πλήρη και ουσιαστική έννοια της λέξης και υπήρξε πραγματικός Δάσκαλος, όχι μόνο με τον λόγο, αλλά και με την ίδια τη ζωή του, με το τεράστιο πνευματικό και συγγραφικό του έργο και με τους αγώνες του να φθάσει η εκπαίδευση παντού στις εσχατιές της Ελλάδας και στο πιο μικρό νησάκι.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του στον τομέα της Παιδείας είναι:

1) Η ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων (1982-1985) σε όλα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου (Κουφονήσι, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θηρασία, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος κ.ά.), πρωτοποριακός θεσμός, που οραματίστηκε και υλοποίησε ως σπουδαίος Δάσκαλος.

2) Η ίδρυση 44 βιβλιοθηκών σε όλα σχεδόν τα μικρά νησιά του Αιγαίου (Ανάφη, Φολέγανδρος, Αντίπαρος, Θηρασιά, Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κύθνος κ.α.).

3) Από τη δεκαετία του 1980 κι από τη Νάξο ξεκίνησε την πρωτόγνωρη εξόρμησή του, μια εξόρμηση που πήρε απίστευτες διαστάσεις, που δεν είχαν τελειωμό ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, να δίνει μαθήματα ζωής και αγώνα, στους νέους όλων των ηλικιών, στα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα Λύκεια, τα Πανεπιστήμια, τις στρατιωτικές σχολές, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, μαθήματα Μέγιστα Δημοκρατίας, Ελευθερίας, διδαχές που ρίζωσαν βαθιά στις ψυχές των δεκάδων χιλιάδων μαθητών και σπουδαστών, που είχαν την τύχη να τον ακούσουν.
Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέδωσε εκατοντάδες μαθήματα, πλησιάζουν τα χίλια, σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε Πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές, ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ εκατοντάδες μαθητές τον επισκέπτονταν στο σπίτι του τα τελευταία χρόνια, για να τον ακούσουν και να συζητήσουν μαζί του.

4) Στην γενέτειρά του την Απείρανθο, Ίδρυσε τη μεγαλύτερη σήμερα βιβλιοθήκη της Νάξου και των Κυκλάδων, τη βιβλιοθήκη του Νίκου Γλέζου (1964), μια βιβλιοθήκη δημιούργημα της πενιχρής αποζημίωσης (18.000 δραχμές), που έδωσε η Δυτική Γερμανία στους εκτελεσμένους από τους Ναζί Έλληνες πατριώτες. Η βιβλιοθήκη αυτή λεηλατήθηκε επί χούντας από την χωροφυλακή και χάθηκαν τότε 2.000 τόμοι βιβλίων. Επαναλειτούργησε με την πτώση της δικτατορίας (1974) και σήμερα αριθμεί 30.000 τόμους βιβλίων.

5. Ο Γλέζος ήταν ο ορισμός του Διδασκάλου, όπως ορίζεται τόσο στη διδασκαλία του Σωκράτη, όσο και στο ίδιο το Ευαγγέλιο. Ήταν ο ορισμός του Ανθρώπου, ήταν η προσωποποίηση της Αρετής, του ήθους, ο «καλός κ’ αγαθός», οι αξίες δηλαδή που καθορίζουν το πνεύμα της παιδείας, της μόρφωσης. Μεγάλος Δάσκαλος, Μεγάλο πνεύμα, φιλόσοφος, ποιητής, οραματιστής, ιδεολόγος, απόλυτος εκφραστής του πνεύματος του ελληνικού πολιτισμού, που κέντρο του είχε τον άνθρωπο, πρότυπο μοναδικό και ξεχωριστό για κάθε νέο.

6. Το τεράστιο συγγραφικό του έργο αποτελεί την κορύφωση του πνευματικού, παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού του έργου, που θα μείνει σπουδαία παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

• Η ιστορία του βιβλίου (1974)
• Από τη δικτατορία στη δημοκρατία (1974)
• Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα (1977)
• Βίγλα Μνήμης 1981
• Η συνείδηση της πετραίας γης (1997)
• Μαύρη Βίβλος της Κατοχής 1999
• Ύδωρ, Αύρα, Νερό 2001
• Ο άνθρωπος και η φύση 2002
• Το 2006 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το δίτομο έργο του “Εθνική Αντίσταση 1940-1945” στην παρουσίαση του οποίου παρευρέθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας (2006)
• “Και ένα Μάρκο να ήταν…Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα” Νοέμβριος 2012
• “Νέκυιαι Ωδαί” Ιούνιος 2013
• “Έξοδος” Δεκέμβρης 2013

Δίνοντας σήμερα το όνομα του ξεχωριστού, του μοναδικού, του πανανθρώπινου πρότυπου, του Μανώλη Γλέζου, συμβόλου των ωραιότερων αξιών της ανθρώπινης ζωής, του πραγματικού Δασκάλου και παιδαγωγού, εμείς οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του γενέθλιου τόπου του, μαζί με την Εκπαιδευτική Κοινότητα, επιτελούμε αυτό που το χρέος επιτάσσει, χρέος όλων των Ναξιωτών, να μην αφήσουμε να σβήσει ποτέ το καντήλι της μνήμης Του.

Από σήμερα και από το Λύκειο της γενέθλιας γης του, το ναό της γνώσης, του πνεύματος, της μόρφωσης, ο Μανώλης Γλέζος, όρθιος, όπως σε όλη του τη ζωή, θα συνεχίζει να διδάσκει τις νεότερες γενιές, πρότυπο Ανθρώπου, Πολίτη, Αγωνιστή, Πολιτικού, γιατί στη Δημοκρατία άρχουν οι Πολίτες και οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ κι’ ο Μανώλης Γλέζος ως ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δίδαξε ήθος, μεγαλοσύνη, σεβασμό στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά της Δημοκρατίας, στην Ελευθερία, την Ειρήνη, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη. Υπήρξε Δάσκαλος και στην Πολιτική και γι΄ αυτό απολάμβανε σε όλη του τη ζωή τον σεβασμό και την αγάπη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου στο Ελληνικό μα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γράφει, μεταξύ άλλων,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παρονακίας κ. Καλλίνικος για το Γλέζο τον Ιούλιο του 2017, με αφορμή την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου περί ἀπονομῆς σε αυτόν τοῦ βραβείου «Νόμπελ Εἰρήνης»

Ὁ Μανώλης Γλέζος μέ τήν ἄρτια, ὁλοκληρωμένη καί ἰσχυρή προσωπικότητά του σέ συνδυασμό μέ τούς πολυετεῖς ἀγῶνες του τόσο γιά την ἀποτίναξη τοῦ ζυγοῦ τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν καί τήν ἀνάκτηση τοῦ πολύτιμου ἀγαθοῦ τῆς ἐλευθερίας όσο καί στή συνέχεια γιά τήν ἀποκατάσταση τῆς Δημοκρατίας, σφράγισε τόν τόπο μας καί τήν νεώτερη σύγχρονη ἱστορία μας μέ τό ἀκέραιο ἦθος του καί τήν συνέπεια στίς ἀρχές του. Ἄς σημειωθεῖ ἐδῶ ἡ κορυφαία ἀντιστασιακή πράξη τοῦ νεαροῦ τότε Μανώλη Γλέζου νά ὑποστείλει ἀπό τόν ἱστό τῆς Ἀκροπόλεως τῶν Ἀθηνῶν τήν σημαία τῆς Ναζιστικῆς Γερμανίας. Ἀλλά καί στή διάρκεια ὅλης τῆς μεταπολιτευτικῆς τεσσαρακονταετίας καί μέχρι σήμερα, παρά τό προκεχωρημένο τῆς ἡλικίας του, ἔχει ἀρίστη πνευματική διαύγεια καί νεανικό σφρίγος, ἀγωνίζεται μέ κάθε τρόπο γιά τήν ἐπικράτηση τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀδελφοσύνης μεταξύ τῶν λαών ἀλλά καί στίς διαπροσωπικές σχέσεις τῶν ἀνθρώπων, καταθέτοντας παράλληλα τόν σεβασμό καί τήν ἀγάπη του στήν Ἐκκλησία μας καί προβάλλοντας τήν μοναδική προσφορά τῆς Ὀρθοδοξίας στήν μαρτυρική πορεία τοῦ Γένους μας. Κλείνοντας τήν σύντομη αὐτή ἀνακοίνωση θά ἤθελα νά ὑπογραμμίσω γιά τόν Μανώλη Γλέζο τόσο ὡς Νάξιος ὅσο καί ὡς Ἐπίσκοπος τῆς γενετείρας του ὅτι ἀποτελεῖ γιά ὅλους μας καύχημα σεβάσμιο καί τιμαλφέστατη παρακαταθήκη, νά τονίσω δέ ὅτι καί προσωπικά τόν σέβομαι καί τόν τιμῶ σάν πατέρα μου καί πάντα μέ προσοχή παρακολουθῶ τόν μεστό καί σοφό λόγο του.
Ἄς συνεργασθοῦμε ὅλοι οἱ τοπικοί φορεῖς τῆς Πάρου καί τῆς Νάξου ἀλλά καί σύμπας ὁ εὐγενής λαός τῆς Παροναξίας γιά νά προωθηθεῖ αὐτή ἡ ὡραία ἰδέα πού ἀποτελεῖ ἐποφειλόμενο χρέος τιμῆς γιά ἕνα σπουδαῖο γόνο τῶν νησιῶν μας, ἔτσι ὥστε νά καταστεῖ καί παγκόσμιο σύμβολο εἰρήνης καί σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Χωρίς νά ἐκληφθεῖ ὡς λόγος κολακείας ἤ ἔκφραση ὑπερβολής θεωρῶ ὅτι ἡ ἀπονομή τοῦ βραβείου «Νόμπελ Εἰρήνης» σέ αὐτή τήν σπάνια προσωπικότητα θά καταξιώσει περισσότερο τόν θεσμό τῶν Νόμπελ ἀπ’ ὅτι τόν ἴδιο τόν τιμηθησόμενο.»

Τι πιο όμορφο και πιο συμβολικό να δοθεί το όνομα στο Λύκειο της Νάξου, που οι μαθητές βρίσκονται σε μία ηλικία που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους να δοθεί το όνομα ενός αγωνιστή που σε τόσο κοντινή ηλικία με αυτούς ρίσκαρε τη ζωή του για μία τεράστια αντιστασιακή πράξη και να εμπνέονται από αυτήν αλλά και όλη του τη ζωή.

Γιατί τέτοιους νέους θέλουμε να έχουμε. Νέους που δεν σταματούν να αγωνίζονται.

Νάξος, 29.07.2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Δύναμη Δημιουργίας

0
Επιστολή της Δύναμης Δημιουργίας προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την έλλειψη δημοσιότητας των συνεδριάσεων

Επιστολή της Δύναμης Δημιουργίας προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την έλλειψη δημοσιότητας των συνεδριάσεων

ΠΡΟΣ: Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη τήρησης των απαραιτήτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος, που αποδεχτήκαμε, χωρίς διαμαρτυρία μέχρι σήμερα, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε γύρω μας, σήμερα, η ζωή έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα. Η τηλεδιασκέψεις αναμφίβολα είναι ένα μέσο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της δημοκρατίας και στο Δήμο, όταν όμως χρησιμοποιείται ως ανάγκη ή σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε καμμία περίπτωση, όμως μία συνεδρίαση μέσω «διαδικτυακών παραθύρων» δεν μπορεί να υποκαταστήσει μόνιμα τις κανονικές συνεδριάσεις, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την παρουσία και πολιτών, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Στοιχείο της διασφάλισης των δημοκρατικών διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση είναι να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει ή έστω να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις καθώς και να δίνεται η δυνατότητα κάλυψης αυτών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την συνεδρίαση για το ΠΕΑΛ Νάξου, όλες οι συνεδριάσεις γίνονται με τη συμμετοχή μόνο των δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν ή, σε κάθε περίπτωση, να μην έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με τη δική τους αντίληψη τι συμβαίνει στις «κλειστές πόρτες» του Δημοτικού Συμβουλίου και ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων στα επιμέρους θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.

Αν θεωρείτε ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις που τάσσονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο Δημοτικό Μέγαρο έχουμε τη δυνατότητα να συνεδριάζουμε στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας έχετε δεσμευθεί ότι θα δρομολογήσετε την διαδικασία για την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, χωρίς ωστόσο να το έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Δεν μπορεί πια να θεωρείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ενημέρωσης του πολίτη. Ζητούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση σε ζωντανές συνεδριάσεις, έστω και σε άλλο χώρο, με παράλληλη μετάδοση των συνεδριάσεων, καθώς κάθε άλλη επιλογή περιορίζει την δυνατότητα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών.

Νάξος, 28.07.2020

0
Για την συνεδρίαση της 28ης Μαΐου

Για την συνεδρίαση της 28ης Μαΐου

Έπαρση, αλαζονεία, αμετροέπεια, ύβρεις, προσβολές, ανευθυνότητα, προχειρότητα. Όλα τα έκανε ο Δήμαρχος στη σημερινή συνεδρίαση. Γιατί; Γιατί δεν αντέχει τη συζήτηση.

Παρακολουθήστε το Δημοτικό Συμβούλιο τις 28ης Μαΐου 2020

Σε αυτά απαντάμε με σεβασμό στους πολίτες, στον τόπο και στα συλλογικά όργανα με επιχειρήματα, προτάσεις και υπευθυνότητα. Μετά τη σημερινή απόφαση θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό. Είναι γνωστές οι μέθοδοί τους. Σκοτεινές, διχαστικές. Ευελπιστούμε, ότι, έστω και την ώρα αυτή, θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά του Δημάρχου και θα κάνει δεκτή την πρότασή της αντιπολίτευσης να γίνουν τώρα οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στη μελέτη. Συμφωνήσαμε στην βελτίωση του υφιστάμενου λιμανιού ως μία αναγκαιότητα-αποτέλεσμα της επί δέκα χρόνια άρνησής της παράταξης του Δημάρχου να αναθέσει τη μελέτη χωροθέτησης νέου λιμανιού, και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα και στις υπόλοιπες υφιστάμενες χρήσεις. Διαφωνήσαμε με τις προτεινόμενες νέες χρήσεις και με το μεγαλύτερο μέρος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες αυταπόδεικτα θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής σε όλη την πόλη, που ήδη ασφυκτιά, θα καταστρέψει την παραλία του Αγίου Γεωργίου και αναπάντεχα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη Χώρα ως τουριστικό προορισμό. Στόχος να πάμε τον τόπο μπροστά και όχι δεκαετίες πίσω με συντηρητικές και ανεδαφικές προτάσεις.

Προτείνουμε, για να μην παρασυρθεί κανείς από τα γνωστά πληρωμένα τρολ, και το δηλητήριο που θα στάξουν, να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο βίντεο της συνεδρίασης και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Δεν μας άφησαν το χρόνο να συζητήσουμε πριν τη σημερινή συνεδρίαση, θα το κάνουμε στο άμεσο μέλλον.

Νάξος, 28 Μαΐου 2020

0
Αίτηση της αντιπολίτευσης για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη χωροθέτηση νέου λιμανιού στη Νάξο

Αίτηση της αντιπολίτευσης για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη χωροθέτηση νέου λιμανιού στη Νάξο

Αντιλαμβανόμενες την τεράστια σημασία που έχει για τη Νάξο (και όχι μόνο) η χωροθέτηση και κατασκευή ενός νέου σύγχρονου και ασφαλούς λιμένα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Μαζί Αλλάζουμε», «Δύναμη Δημιουργίας» και «Λαϊκή Συσπείρωση», με κοινή αίτησή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ζητούν την σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνον αυτό το θέμα. Αναλυτικά η αίτηση των παρατάξεων στον σύνδεσμο: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

0
Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στην ενημέρωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε όσα την αφορούν [συνημμένα έγγραφα]

Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στην ενημέρωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε όσα την αφορούν [συνημμένα έγγραφα]

Ενημέρωση σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη για τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού και για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αφήσει στο σκοτάδι τους πολίτες.

Πατήστε εδώ για να δείτε και να κατεβάσετε τα σχέδια και την μελέτη για το λιμάνι

H μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης λιμένα Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», αυτό δηλαδή που εδώ και κάποια χρόνια αναφέρεται ως «masterplan», αφορά αναμφίβολα σε έργα, τα οποία θα επηρεάσουν την ζωή μας στη Χώρα αλλά και σε ολόκληρη τη Νάξο. Θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμαρχος, που όπως λέει έχει ευαισθησίες, θα μεριμνούσε ώστε η μελέτη και τα συνοδευτικά έγγραφα και σχέδια, να είναι στη διάθεση όλης της κοινωνίας και να καταστεί δυνατό να τεθούν ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο μελετητή. Ξαφνικά όμως είδαμε να καλούνται τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε συνεδρίαση (13/5) με τηλεδιάσκεψη, δηλαδή χωρίς την παρουσία πολιτών, φορέων και Μ.Μ.Ε., αλλά όπως διαπιστώσαμε και χωρίς καν την παρουσία του μελετητή. Το θέμα θα περνούσε χωρίς καμία δημοσιότητα, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση. Οποιαδήποτε δικαιολογία περί εκτάκτων συνθηκών και, ως εκ τούτου, περιορισμών, δεν πρέπει να πείθει κανένα. Όπως είπαμε, μια τέτοια μελέτη είναι τεράστιας σημασίας (είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί με αυτήν, το σίγουρο είναι ότι το όποιο έργο θα μείνει για πάντα και δεν θα είναι μικρό) και εφόσον η διαδικασία προοδεύει (παρά τον κορωνοϊό και καλώς προοδεύει), πρέπει να γίνεται σεβαστή η διαδικασία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, αλλά και να διευκολύνεται η απρόσκοπτη συμμετοχή του πολίτη στις συνεδριάσεις, οι οποίες είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιες.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια των επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν έγκαιρα από τον Δήμαρχο να μη συζητηθεί το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/5), αλλά να προηγηθεί ενημερωτική συνεδρίαση, παρουσία των μελετητών, στα πλαίσια της επιτροπής διαβούλευσης με τη συμμετοχή φορέων, πολιτών και με την παρουσία των Μ.Μ.Ε. Το αίτημα μας έγινε δεκτό (η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί) και έτσι δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος στα μέλη του συμβουλίου αλλά και σε όλους τους πολίτες να λάβουν γνώση της μελέτης και των σχεδίων, και σε συνδυασμό με την ενημέρωση που θα ακολουθήσει, να διαμορφώσουν την δική τους άποψη. Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας είχε πει δημόσια και μάλιστα πολλές φορές, ότι όταν ολοκλήρωνε τα σχέδια θα τα έφερνε να «τα συζητήσουμε» δημόσια.

Από τη μεριά μας επισυνάπτουμε στην παρούσα ανάρτηση όλα τα έγγραφα της μελέτης. Τα έγγραφα αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο όπου γίνεται και η διαβούλευση για το έργο. Συγκεκριμένα στον ιστότοπο https://eprm.ypen.gr/, κάνοντας εγγραφή με τα στοιχεία εισόδου του Taxisnet, στην ενότητα “Έργα / Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση – διαβούλευση” εμφανίζεται ο σύνδεσμος ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΞΟΥ με ΠΕΤ 1908158213.  Η δημόσια διαβούλευση θα διεξάγεται μέχρι τις 28/05/2020.

 

0
Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, που καθιστά πρακτικά αδύνατη την όποια ουσιαστική συζήτηση και αντίδραση, νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Είναι αυτονόητο ότι μέσα σε μία τέτοια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και σε συνθήκες ανασφάλειας των πολιτών, κάθε συζήτηση έξω από τα όρια του επίκαιρου ζητήματος του κορονοϊού και των συνεπειών του, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Η κυβέρνηση, με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο και με μία αντιδημοκρατική διαδικασία, εκμεταλλεύεται την επικρατούσα κατάσταση, για να περάσει «αναίμακτα» ένα σημαντικότατο για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχέδιο τη στιγμή μάλιστα που τα 82 άρθρα που τέθηκαν στην αρχική διαβούλευση, έγιναν τελικά 130! Ο Υπουργός δεν έκρινε καν ως αναγκαίο τον προηγούμενο διάλογο με τους Δήμους, τη στιγμή μάλιστα, που –μεταξύ άλλων- υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και αφαιρεί αρμοδιότητες και πόρους.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση επενδυτικών συμφερόντων και σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνικών

  • επί της ουσίας καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000. Για την περιοχή μας, το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, αφού το δίκτυο «Natura 2000» εκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις των νησιών, ενώ αναμφίβολα το φυσικό περιβάλλον είναι αυτό για το οποίο διακρίνονται τα νησιά μας.
  • καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εκθέτοντας σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές,
    εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  • διευκολύνει την άκριτη επέκταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων, προβλέποντας πλέον βεβαίωση αντί άδειας και καθιερώνοντας μια πολύ σύντομη αδειοδοτική διαδικασία και αυτοματοποιημένους ελέγχους ενώ αποκλείει παντελώς την τοπική κοινωνία από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Χατζηδάκη, που πολύ πρόσφατα είχε δεσμευθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έρχεται προ τετελεσμένων και θα μπορεί να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και την τοπική φυσιογνωμία των νησιών.
  • προωθεί τη συγκρότηση νέου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφέρεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για έναν τόπο όπως το πολυνησιακό Νότιο Αιγαίο.
  • περιορίζει το ρόλο της δημόσιας διοίκησης, και παράλληλα παραχωρούνται αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης σε ιδιώτες και πλέον ουδείς θα μπορεί να εγγυηθεί την καλή εφαρμογή των κανόνων.

Κάθε περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να έχει στο κέντρο της την διατήρηση, την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι την καταστροφή του, στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων και μάλιστα των ελαχίστων .

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους δημοκρατικούς πολίτες και συλλογικότητες, που ανησυχούν και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και να τεθεί εκ νέου και στο σύνολό του σε ουσιαστική διαβούλευση.

0