Όσοι απαρτίζουμε και στηρίζουμε την νέα αυτή προσπάθεια, αυτό το μεγαλόπνοο αλλά συνάμα ρεαλιστικό εγχείρημα μίας πραγματικά και όχι κατ’ όνομα ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοτικής παράταξης έχουμε μέσα από την κοινή διαδρομή μας και τον διάλογο με την κοινωνία, συνειδητοποιήσει ότι οι δημότες ασφυκτιούν υπό το καθεστώς διαπλοκής, ανικανότητας και κακοδιαχείρισης και αποφασίσαμε ότι ο μόνος δρόμος για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του Δήμου μας αλλά και την καλλιέργεια και αξιοποίηση των σπουδαίων προοπτικών ανάπτυξης των νησιών μας, είναι ο δρόμος της συνεννόησης, της συμπόρευσης και της συνεργασίας ανεξάρτητα από το αν ενδεχομένως πολλοί από εμάς προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές βάσεις.

Το ανθρώπινο δυναμικό της παράταξής μας και από κοντά των ευρύτερων δημοκρατικών κοινωνικών δυνάμεων και των ενεργών πολιτών, αποτελούν την εγγύηση για μια νέα Δημοτική Αρχή που θα καθιερώσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση του Δήμου αλλά και την πρόοδο σε μία εποχή που οι ανάγκες ολοένα αυξάνονται.

            Μαζί, θα αγωνιστούμε για:

Να ανατρέψουμε την πολιτική του «Δήμου των εργολάβων», των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Να προστατέψουμε, να νομιμοποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις υφιστάμενες υποδομές, να μεριμνήσουμε για την άμεση εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και σύνταξη μελετών με σκοπό την κατασκευή σύγχρονων απαραίτητων νέων υποδομών.

Να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και να θέσουμε κανόνες στην ανάπτυξη, με την κατασκευή έργων και υποδομών για τις ανάγκες μας, στην κλίμακα και στα όρια της φέρουσας ικανότητας των νησιών.

Να προστατέψουμε και να αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους υδάτινους πόρους του Δήμου μας.

Να προστατέψουμε, να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μας και την αλιεία.

Να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό και να γίνει συνείδηση και πράξη ότι ο τουρισμός δεν είναι βιώσιμος αν αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Να ελέγξουμε τις ενεργειακές πηγές που η φύση παρέχει πλουσιοπάροχα στον τόπο μας.

Να κατοχυρώσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και παιδείας για τους δημότες μας.

Να υπερασπίσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας.

Μαζί, κόντρα στις δυνάμεις που ως τώρα καταστρέφουν αντί να δημιουργούν, υποβαθμίζουν αντί να αναδεικνύουν, διχάζουν αντί να ενώνουν.

Μαζί για ένα Δήμο που ανήκει στους πολίτες, εργάζεται μαζί και για τους πολίτες, λογοδοτεί στους πολίτες και ενθαρρύνει την έμπρακτη συμμετοχή τους.

Μαζί για να λύσουμε τα αυτονόητα, να προωθήσουμε την συνεργασία ανάμεσα στα νησιά και να δομήσουμε τα θεμέλια για μια νησιωτική κοινωνία – πρότυπο με τη θάλασσα αρωγό και όχι εμπόδιο.

Να διαμορφώσουμε και να εμπνεύσουμε επιτέλους το πνεύμα της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας ανάμεσα στη Χώρα και στα Χωριά, στην πεδινή και στην ορεινή επικράτεια του Δήμου και στις Μικρές Κυκλάδες,

Να προστατεύσουμε τα συλλογικά αγαθά,  

Να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θεμελιώνεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών-δημοτών για την προαγωγή των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου και των όρων της παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής για μια αξιοπρεπή και αυτοτελή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συμβίωση των πολιτών-δημοτών στην επικράτεια του Δήμου,

την αποδοχή και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών που ανταποκρίνονται στις τοπικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας,

τον οικονομικό σχεδιασμό που συγκροτείται και συνδυάζει την συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής, τη διαφύλαξη και ανάπτυξη των δημόσιων αγαθών, την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών-δημοτών και στις αναγκαιότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

την βιώσιμη ανάπτυξη, που αποδέχεται ότι η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είναι νησιά και, επομένως, ο όποιος σχεδιασμός – οικονομικός ή άλλος – δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δυνατότητες του τόπου και των κατοίκων του

την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των δημοτών και του  φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Την παράταξή μας συναποτελούν πολίτες-δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που κατοικούν, εργάζονται και αναπτύσσουν δραστηριότητες εδώ.

– Προσδοκούμε στην ενεργοποίηση του πολίτη που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν και πάλι η κοινωνία των πολιτών-δημοτών ανακαλύψει την πολιτική, ώστε να σκέφτεται, να αποφασίζει και να πράττει σύμφωνα με τις ανάγκες τις δικές της και τις αναγκαιότητες της επικράτειας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Δεσμευόμαστε να μην υποκύπτουμε σε κομματικές ή συντεχνιακές λογικές, στα οικονομικά συμφέροντα, σε πρακτικές και εξαρτήσεις ή σε πράξεις και παραλείψεις που μας ξεστρατίζουν από τους σκοπούς μας.  Μόνο έτσι θα μπορούμε να διαμορφώνουμε κριτική σκέψη και πολιτικό λόγο.

Αντιτιθέμεθα σε κάθε μορφή αυταρχισμού, ολοκληρωτισμού και βίας που, αναπόφευκτα, οδηγούν στην αποδιοργάνωση και καταστροφή της κοινωνίας, δηλαδή τον φασισμό και ρατσισμό, τη βία του πολιτικού συστήματος που διακρίνει τους δημότες σε κατηγορίες πολιτών που στρέφονται η μια εναντίον της άλλης. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω το πολύ πρόσφατο παράδειγμα.

Προαπαιτούμενα για την ευόδωση του στόχων μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών και η επιλογή της συλλογικής δράσης των πολιτών, των χωριών, των νησιών των παραγωγικών δυνάμεων. Τα όποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά και η λύση να αφορά το σύνολο όλων όσοι εμπλέκονται.

Στοχεύουμε

– στην διαμόρφωση μιας κοινωνικού χαρακτήρα οργάνωσης της οικονομίας:

-Στους άξονες του πρωτογενούς τομέα που παραδοσιακά διατίθεται τακτικό πλεονέκτημα και κεκτημένη εμπειρία

-Σε δράσεις του δευτερογενούς τομέα με έμφαση στη μικρού και μεσαίου μεγέθους βιοτεχνία και βιομηχανία μεταποίησης και τυποποίησης των τοπικών προϊόντων

-Στους πυλώνες του τουρισμού, του εμπορίου και των επικοινωνιών με έμφαση στην οριζόντια και κατακόρυφη διασύνδεση του τριτογενούς τομέα με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή

Αναλαμβάνουμε εμείς και όλη η κοινωνία μια μεγάλη ευθύνη. Να αποδείξουμε ότι το πιο ισχυρό χρίσμα είναι το χρίσμα που δίνει η κοινωνία.

Έχοντας απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των καταστάσεων, στηριζόμενοι στις αρχές, το πρόγραμμα και το άξιο ανθρώπινο δυναμικό μας, εκφράζουμε το πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας που απαιτεί μια νέα Δημοτική Αρχή, με όραμα, σχέδιο, ικανότητα και εντιμότητα.

Χαλκί, 27 Φεβρουάριου 2019