Σχετικά με την συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Σχετικά με την συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Σε μία συνεδρίαση (19/2) που διήρκησε περίπου έξι ώρες, στην οποία ο κ. Μαυρομάτης απέδειξε για ακόμη μία φορά, τους λόγους που τον καθιστούν ακατάλληλο για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού έκανε «κουρελόχαρτο» τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου και δυναμίτιζε σε κάθε ευκαιρία τη συζήτηση, ο Δήμαρχος δεν απάντησε σοβαρά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους, αναφορικά με τα πεπραγμένα του σχετικά με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι, με όσα ακούστηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο (που δείχνει να μην έχει επίγνωση της κατάστασης, που έχει ο ίδιος δημιουργήσει) και άλλα μέλη της παράταξής του, αλλά και με την ψήφο τους, δίνεται συνέχεια στην μέχρι σήμερα ανεύθυνη στάση του Δήμου, δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο η σχέση του Δήμου με τον ίδιο τον Φορέα του οποίο είναι μέλος και, κυρίως, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο πολύ σημαντικά έργα και δράσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

Αυτό που δεν πρέπει, ωστόσο, να αγνοείται είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί ο Δήμαρχος θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στους υπόλοιπους Ο.Τ.Α. του Ν. Αιγαίου και στην κοινωνία των νησιών μας. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να απαντήσει ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος κ. Σιδερής, γιατί σε μία τόσο μακρά διαδικασία, ήταν απρόθυμος να τιμήσει το Δ.Σ., με την άποψη του για το θέμα, αν και εμφανίζεται πολύ πρόθυμος να ποζάρει στο φωτογραφικό φακό, όποτε του δοθεί ευκαιρία.

Από την πλευρά μας καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα, η οποία ήταν η και η μόνη ρεαλιστική πρόταση που τέθηκε στο συμβούλιο που ήταν η εξής:

Ως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση την κατάργηση των παραγράφων 7 και 9 του άρθρου 226Α Ν. 4555/2018, δηλαδή των διατάξεων που προβλέπουν τη μεταβίβαση των σχετικών με τη διαχείριση απορριμμάτων περιουσιακών στοιχείων στον ΦΟ.Δ.Σ.Α., καθώς πέρα από το αυτονόητο, ότι δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα του Δήμου στην περιουσία του, η διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και άρα ανεφάρμοστες.

Επίσης προτείναμε να εξουσιοδοτήσουμε τον Δήμαρχο να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους δημάρχους του Ν. Αιγαίου, ώστε το αίτημα αυτό να υποβληθεί συλλογικά από όλους τους Δήμους στην Κυβέρνηση. Μέχρι τότε να συζητήσουμε επιτέλους επί της ουσίας την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δ.Σ. εν όψει και της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ και να διεκδικήσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα του ΦΟ.Δ.Σ.Α. τα προσδοκώμενα έργα και δράσεις για τον Δήμο.

Τέλος απαιτήσαμε από τον Δήμαρχο, πριν να είναι πολύ αργά, να δώσει τέλος στην πολεμική που έχει αναπτύξει με τον Φορέα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Δήμου, που απορρέουν από το Καταστατικό που ο ίδιος έχει υπογράψει και σε καμμία περίπτωση να μην παραιτηθεί από το Δ.Σ. του ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Νάξος, 22.02.2021