Για την Δημοτική Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα

Για την Δημοτική Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να θέσουμε το ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης στην Νάξο για τον συλλογικό σχεδιασμό με συνεργασία όλων των φορέων και με την συμπαράσταση των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών (Δήμος – Περιφέρεια).

Προς αυτή την κατεύθυνση, πάντοτε προτείναμε, πως είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η επανασυγκρότηση – επαναλειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα που να θυμίσουμε ότι με πρωτοβουλία της παράταξης ‘’Πολίτες για τα Νησιά μας’’, συστάθηκε στον Δήμο μας (αρ. αποφ. 95/2015) αλλά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει για πολύ καιρό όπως φάνηκε αφού στις επιλογές της Δημοτικής αρχής δεν έμπαινε ποτέ ζήτημα ανάπτυξης της γεωργικής- κτηνοτροφικής παραγωγής. Από τότε έχουν μεσολαβήσει τόσα πολλά που αφορούν άμεσα τον πρωτογενή τομέα της Νάξου, που ο καθένας θα μπορούσε να κρίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της επιτροπής για μια σειρά ζητήματα όπως ενδεικτικά:

Διαχείριση νερού, τυροκομείο στην ορεινή Νάξο, ‘’αρσενικό τυρί Νάξου’’ Π.Ο.Π., επαναλειτουργία Κ.Ε.Γ.Ε. , καταστροφή από ξυλοφάγα έντομα της καλλιέργειας της ελιάς, αναμπέλωση- αμπελουργικά προϊόντα και εξελίξεις στον αμπελοοινικό τομέα και κυρίως, οι επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας που έχει αναδείξει τόσα ζητήματα στα θέματα σχεδιασμού των γεωργικών προϊόντων – όπως της αυτάρκειας, της υγιεινής διατροφής παγκόσμια αλλά και ειδικότερα στα νησιά μας.

Ανεξάρτητα την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας στην Νάξο (μακάρι πάντως να έχουν έστω άποψη γι’ αυτό οι της Δημοτικής αρχής), κρίνουμε ως απαραίτητη την ύπαρξη και την ουσιαστική λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε για άλλη μία φορά, δημόσια την επανασυγκρότηση της Επιτροπής.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στην συνεδρίαση της 13.05.2020, ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου, ωστόσο έπειτα από παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής ως προς τον αριθμό των μελών της Επιτροπής, τελικά δεν ελήφθη απόφαση και έκτοτε, οκτώ (8) μήνες μετά, το θέμα δεν έχει έλθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα η γνώμη μας, ότι ο Δήμαρχος και παράταξή του αδιαφορούν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και για την ανάπτυξή του, δυστυχώς επιβεβαιώνεται.

Νάξος, 28.01.2021

Η επιτροπή πρωτογενούς τομέα της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Δύναμη Δημιουργίας